Dui-Ned: het verslag (1)

FFU_2384_2_0.jpg

Foto Frank Uijlenbroek

Afschuwelijk ding

‘’Wat heb jij daar voor afschuwelijk ding?’’, was het eerste wat mijn vrouw vroeg toen ik met mijn pas verworven wisselbokaal over de drempel van de echtelijke woning was gestapt. Natuurlijk had ik kunnen zeggen dat het een afdankertje was van Ruud Onstein, die, nu hij niet meer op de verenigingscenten hoeft te passen, een grote zolderopruiming heeft gehouden. Daarbij een verstofte twee decennia oude beker vond en die vervolgens geheel belangeloos voor de interland Nederland-Duitsland ter beschikking stelde. Maar die verklaring zou ook het laatste beetje glans van de verzilverde beker met de bescheiden oren hebben afgehaald.

,,En wat betekent dan die inscriptie Sieger 1997 GC Obere Alp?’’, vroeg mijn vrouw, die zich niet alles op de mouw laat spelden. Ik vertelde haar maar dat het een beker is met een lange traditie die wordt uitgereikt aan de beste Nederlandse speler van de interland tegen de Duitsers. Niet dat het geval er mooier op werd, maar het maakte de acceptatie wel iets groter. Per slot van rekening moeten we er een nog een jaar op passen.

’’En hoe was het?”, wilde ze ook nog weten. Nou wel leuk en gezellig, eigenlijk zoals altijd bij de NVGJ antwoordde ik. En daar was geen woord aan gelogen. Met dank aan Hans Terol en de zijnen, die ruim veertig NVGJ’ers had weten te enthousiasmeren om de strijd aan te binden met de oosterburen. Die stonden door deze grote opkomst meteen op forse achterstand, want met pijn en moeite wisten ze veertien spelers bijeen te krijgen. Waarbij ze het criterium media ook nog heel ruim moesten interpreteren om een representatief team op de been te kunnen brengen.

Voor Hans betekende het grote aantal NVGJ’ers die Qual der Wahl, want hoe moest hij uit het ruime aanbod een zo sterk mogelijk team formeren zonder de gepasseerden voor het hoofd te stoten. Met charme, persoonlijke benadering en met de order of merit achter de hand, slaagde hij erin een aantal opstellingen te maken waarmee de Duitsers aan de zegekar gebonden konden worden. Voor zover mij bekend de tweede in het interlandbestaan van de NVGJ, al had het na-oorlogsverzet binnen onze vereniging die van 72 jaar geleden er ook nog graag bijgeteld willen zien.

Dat Hans nu ook met een kolossale beker zit opgescheept, neemt hij graag voor lief. Ik ga ervan uit dat het hem tot inspiratie dient om de bokaal op Texelse grond met succes te verdedigen. Voor mijn ding heeft mijn vrouw inmiddels een bestemming gevonden….

-wisselbeker_IMG_20170802_142316849_HDR_0.jpg

Gjalt van der Mark