Bleijenbeek - het verslag

Dagje ballen op de bakermat van het golf

 museum2.jpgDie Britten kunnen dan wel roepen dat golf op hun eiland is uitgevonden, de waarheid is natuurlijk dat de Lage Landen het spelletje al veel eerder speelden. Wie een bezoek brengt aan het prachtige golfmuseum in Afferden (de plek waar het allemaal begon), wordt geconfronteerd met een bewijslast waar zelfs de advocaten van OJ Simpson niet tegenop hadden gekund. Een document uit 1545 (pronkstuk van het museum) van de humanistische geleerde Pieter van Afferden toont de golfregels, zoals ze nu nog worden gehanteerd. Suck on that, Britain!

En bovendien ligt er op Afferden een 18-holes course waar Brexit-baan St. Andrews maar bleekjes bij afsteekt: Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. Golfliefhebbers van de RAF hebben Afferden in WOII nog vergeefs van de landkaart proberen te wissen, maar de Noord-Limburgers hebben de vele kraters alleen maar benut om er een fraai geonduleerde golfbaan aan te leggen.

De NVGJ-ers die de moeite hadden genomen naar Afferden te reizen, werden dan ook niet teleurgesteld. Of het moesten de greens zijn, die door het aanhoudend koele weer nog niet op oorlogssterkte waren. Golfbaan Landgoed Bleijenbeek is een prachtige, weidse en veelzijdige baan, aangelegd met veel respect voor het natuurpark waar het onderdeel van uitmaakt. Dat zorgde voor de deelnemers wel hier en daar voor lange wandelingen tussen de holes: in totaal heb je na een dagje Bleijenbeek zo’n 12 kilometer achter de softspikes. Maar de baan speelt sowieso lang, veel te lang voor de strenge courserating: de deelnemers kregen geen tot weinig slagen mee op hun handicap. De NGF komt terecht binnenkort weer langs om de baan opnieuw op te meten.

Dat alles weerhield Sonja van de Rhoer er niet van om 35 punten bij elkaar te slaan: voorwaar een bijzondere prestatie. Onze culinaire grande dame had bovendien een flinke vinger in de pap bij het eten (asperge thema) en de bijzondere wijnen die ze daarvoor hoogstpersoonlijk had geselecteerd. Sonja: „Ik heb de asperges laten vergezellen door een goed glas Pinot Grigio/Sauvigon blanc uit Slovenië. Niet de geijkte Pinot Blanc uit de Elzas, een prijzige Reuilly of een Sauvignon uit de Loire, maar een Sloveen. Voor de prijswinnaars een droge Muscat uit Tarragona: heerlijk bij asperges of vis!”

Het lukte Sonja inderdaad om met hulp van haar wijnkeuze de asperges - met veel liefde klaargemaakt door de keukenstaf - nóg beter te laten smaken. Wie meer wil weten over het witte goud, moet Sonja zeker even een mailtje sturen. Je krijgt dan van haar hand een interessant documentje vol tips en wetenswaardigheden. Daarin lezen we dat de asperge behalve een impuls voor culinaire topprestaties ook een inspiratiebron is geweest voor kunstenaars als Rubens, Jan Steen en Monet. Zelfs Andy Warhol werd beïnvloed door dit ‘witte goud, de koningin der groenten’.

En tot slot van deze culinaire alinea nog een verstip van Sonja: „Wrijf twee aspergestengels tegen elkaar, als ze een piepend geluid maken, zijn ze vers. De onderkant mag niet houtig zijn, het kopje stevig en als je op de stengel drukt, moet deze wat meegeven.”

Sonja’s aspergegerechten werden onderbroken door een prijsuitreiking die verdienstelijk werd gehost door de kersverse Ziggo Zeil-commentator Christian Scheen, die helaas Willem Buijteweg een prijs gaf die voor Pamela was bedoeld en vervolgens ook nog pontificaal met de winnaars op de staatsiefoto wilde. Voor dat laatste stak fotograaf Ruud Taal in milde bewoordingen een stokje.

Bleijenbeek: dank voor de geweldige ontvangst en veel succes met jullie golfbaan en museum!

Friso Leunge

museum1.jpg

Mooie collectie in de Golfmuseum op Landgoed Bleijenbeek in Afferden. (foto’s zijn van Ruud Taal)