50Plus populair bij NVGJ

We zien hem weinig meer op de golfbaan, maar ons gewaardeerde lid Andreas van der Schaaf heeft daar ook niet veel tijd voor gezien zijn politieke aspiraties. Hij is gemeenteraadslid in Gooise Meren voor 50Plus (de eerste gemeente waar de partij voet aan de grond kreeg) en hoopt (als lijsttrekker!) over enkele weken opnieuw te worden gekozen. Gooise Meren ontstond na een samenvoeging van Bussum, Muiden, Naarden en Muiderberg. Vorig jaar stond Andreas als nummer 37 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze week ging hij op bezoek bij de roerganger van de babyboom-partij, Henk Krol.

50_0.jpg

Overigens is Andreas niet het enige NVGJ-lid dat zich inzet voor 50Plus. Ger Laan staat op de zevende plek voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Steunpilaar 50Plus heeft eigen golfbaan

Willem van den Elskamp stuurde het volgende bericht naar aanleiding van het artikel over 50Plus, Andreas en Ger:

Als u dit stukje politieke primeur (…) heeft gelezen, snapt u wellicht beter waarom enkele/sommige/veel(?) NVGJ-leden zich aangetrokken voelen tot de babyboom-partij 50Plus. Er zit namelijk een golf-connotatie in die partij. Toegegeven, het is ‘n beetje een Houdini-act om die verklaring rond te breien, maar het is gewoon waar, dus geen fopnieuws. En het lijkt me goed nieuws voor Andreas en Ger.

Ik neem u mee naar het Hilversum van de vroege jaren ’90 van de vorige eeuw. Politiek dier Jan Nagel, woonachtig in Hilversum, begint uit onvrede over het (wan)beleid van de gevestigde partijen in zijn woonplaats in 1993 de nieuwe locale partij “Leefbaar Hilversum”. Met succes, want Leefbaar Hilversum (LH) maakt al snel deel uit van de coalitie die het Mediadorp regeert.

In navolging van LH volgt Leefbaar Utrecht met zanger/dj Henk Westbroek aan het roer. Ook elders in het land schieten de Leefbaren als paddenstoelen uit het grondgebied van ons ozo gave koninkrijk. Leefbaar Rotterdam, met Pim Fortuyn als aanvoerder, wint de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad. Wat later op de verkiezingsavond leidt tot één van de meest hilarische stukjes televisie ooit vertoond: de discussie tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert, maar dit terzijde

Als klap op de vuurpijl wordt voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2002 de landelijke partij “Leefbaar Nederland” opgericht. Lijsttrekker is Pim Fortuyn.

Waarschijnlijk herinnert u zich de manier nog wel waarop Pim Fortuyn op het toneel van de Gooiland Schouwburg in Hilversum het lijsttrekkerschap aanvaardde: hij salueerde en riep ”At your service”.

Gelukkig hebben we de foto’s nog: achter de saluerende Pim Fortuyn op het toneel zien we de partijtop van Leefbaar Nederland zitten: Jan Nagel, Henk Westbroek en platenbaas Willem van Kooten, ooit beter bekend als de Veronica-diskjockey Joost den Draayer.

Nu even doorspoelen naar “onze tijd”. Ruzie in Leefbaar Hilversum leidt in het mediadorp tot de oprichting van een nieuwe lokale partij: ”Hart voor Hilversum” (met de fantastische slogan: “Hart voor Hilversum maakt zich hard voor Hilversum”, kom er maar op). Lijsttrekker is voormalig tv-omroepster, presentatrice en radiomaakster: Léonie Sazias. Oliemannetje op de achtergrond Jan Nagel.

Nu precies een jaar geleden op een druilerige zaterdagochtend, dus aan de vooravond van de Tweede Kamer verkiezing 2017, tegen tienen staan Henk Krol, lijsttrekker 50Plus, Jan Nagel, oliemannetje Hart voor Hilversum en 50Plus, en Léonie Sazias bij het Red-Bullit kantoor van platenbaas Willem van Kooten op de hoek van de Soestdijkerstraatweg  en de Alexanderlaan in Hilversum te wachten tot ze naar binnen mogen. Ik heb het bewegend beeld gezien, want ik reed net op dat moment langs.

Léonie Sazias komt vervolgens hoog op de lijst van 50Plus en maakt sinds eind maart 2017 deel uit van de 50Plus fractie in de Tweede Kamer. Willem van Kooten is als steunpilaar van Jan Nagel met de politicus meegetrokken van Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland en Hart voor Hilversum naar 50Plus.

Graag had ik de kop boven dit stukje nader willen preciseren in “Geldschieter 50Plus heeft eigen golfbaan”. Dat Willem van Kooten de politieke ambities van Jan Nagel en consorten financieel ondersteunt, daar heb ik echter geen bewijs voor. Maar het zou me niet verbazen.

Wel is Van Kooten natuurlijk oprichter en eigenaar van Golfresort Castro Marim in het achterland van Faro aan de Algarve. Misschien dat onze voor 50Plus kandiderende clubgenoten daar in de toekomst af en toe ‘ns mogen bijkomen van het politieke leven. Het zij ze gegund.

wvde

50Min

Ik mag toch aannemen (en hopen) dat het hier de Jongeren-afdeling, 50Min, betreft?